Δύο “καμπάνες” από την Πυροσβεστική Θηβών για πρόκληση πυρκαγιάς

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 

        Λόγω συνεχών συμβάντων πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, που προέρχονται από την απρόσεκτη χρήση της φωτιάς με σκοπό το κάψιμο κλαδεμάτων, κυρίως ελαιοδέντρων και αμπελιών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θηβών επέβαλε σε δύο περιπτώσεις αυστηρά διοικητικά πρόστιμα, με βάση τις διατάξεις της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης σε ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές των καλλιεργειών αυτών.

       Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται μέν η καύση κλαδεμάτων και πολυετών φυτειών έως την 30η Απριλίου αλλά υπό τις εξής προϋποθέσεις:  

       Α. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα (μετά την 12η μεσημβρινή), για τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα της καύσης.

       Β. Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κ.λπ.

       Γ. Τήρηση ικανών αποστάσεων των υλικών προς καύση από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους επικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων.

       Δ. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

       Ε. Πρόβλεψη για διαβροχή της ζώνης προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχία.

      ΣΤ. Δημιουργία αυλακιών ή αντιπυρικής ζώνης ελάχιστου πλάτους τριών (3) μέτρων περιμετρικά του υπό καύση χώρου.

      Ζ.  Απόσταση της εστίας της φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

      Η.  Επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

      Θ. Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού τουλάχιστον διακοσίων (200) κιλών νερού ή άλλων μέσων καθώς και όχημα της Π.Υ. όπου οι ανάγκες το επιτρέπουν.

      Ι. Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με χώμα και λεπτομερής έλεγχος για την διαπίστωση της πλήρους καύσης.

      Πλέον αυτών επισημαίνεται  για τους καλλιεργητές, ότι η διενέργεια καύσης πρέπει να αποφεύγεται όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες της ημέρας είναι τέτοιες που ευνοούν γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς (π.χ. ισχυροί άνεμοι), ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ενδεχόμενη καταστροφή.  

     Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των παραπάνω απαγορεύσεων, καθώς σε κάθε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ελέγχου από την Υπηρεσία μας. 

                                                                                  Ο Αν.Διοικητή

                                                                         Γρηγόριος Παν.Τσοκανάς

                                                                                    Επιπυραγός

Δείτε ακόμη

Φωτιά μετά τα χιόνια στο Κεφαλάρι Μαυρομματίου-ΦΩΤΟ

Σχετικά